© Pasi Talikka 2003
 


Introduktionen
och arbetsträning


Introduktionen består av två delar. Först är det en inledande intervju där vi under en timme eller så träffas och lär känna varandra. Sen, om vi fortfarande är överens, bestämmer vi tid för själva "arbetsträningen". När man arbetar hos mig så arbetar man ensam och man bör med andra ord kunna de viktigaste sakerna innan man går på sitt första arbetspass.

"Arbetsträningen" går till som så att man "går bredvid" två morgnar för att lära sig. Den första morgonen observerar man mest för att se hur allt går till. Den andra morgonen byter man med den ordinarie assistenten och utför istället arbetsuppgifterna medan denne då istället är den som observerar. Kan man efter detta "morgonrutinerna" så är man redo för att jobba själv. Givetvis lär man sig inte allt på två morgonpass men att klara av att "hjälpa igång" mig på morgonen är det viktigaste. Resten lär man sig efter hand.

Sen är det ju det här med att trivas ihop, vilket är rätt viktigt eftersom man trots allt kommer varandra rätt nära. Detta är alltid något av ett lotteri men har man kommit så pass långt att man träffats under den första inledande intervjun och båda introduktionspassen så vet man oftast i alla fall så pass mycket att man kan avgöra om det är värt ett försök. Riktigt säkert vet man ju dock inte förrän man umgåtts en tid. Jag kan i alla fall nämna att under de sex år som jag haft assistans så har det bara hänt en gång att jag och assistenten inte fungerade ihop. Det är f.ö. enda gången som jag "skippat" den inledande intervjun.


/Pasi

 
 

Sidan kräver att din Webläsare klarar av att läsa java-script, Flash samt att den ser sidor där skikt använts. Internet Explorer version 5.0 och senare fungerar alldeles utmärkt.
Startsidan Vad innebär Personlig  Assistans? Vad är en ryggmärgsskada?
Assistenternas arbetsschema Mer om att jobba hos mig... Introduktion och arbetsträning
Lediga jobb / Sök jobb Här bor jag ... Länkar
Lite råd om hur man sköter om sin egen assistans
Ideér och projekt i min skalle
Tankar och funderingar satta på pränt