Vad är en ryggmärgsskada?


När ryggmärgen skadas förstörs en del av rörelseförmågan och känseln. Ryggraden består av 29 kotor. De sju översta kallas halskotor och nedanför dem finns tolv bröstkotor. Därefter kommer fem ländkotor och nederst fem bäckenkotor.

Vid varje kota sitter en ring av ben. Tillsammans bildar kotorna och ringarna ett skydd för ryggmärgen. Ryggmärgen innehåller nerver som påverkar kroppens rörelser och känsel.

När man skadar någon del av ryggmärgen blir man i regel förlamad och förlorar känseln i kroppsdelarna nedanför skadan. Förbindelsen bryts helt eller delvis mellan hjärnan och nerverna i ryggmärgen. Nerverna från hjärnan kan inte längre ge signaler till musklerna och informationen från nervceller i huden når inte fram till hjärnan.

Tetraplegi och paraplegi

Hur stor del av kroppen som blir förlamad beror på var skadan sitter. Man skiljer på paraplegi och tetraplegi. Vid en tetraplegi, där både armar och ben förlamas, sitter skadan vid halsryggmärgen. Vid paraplegi, då benen och varierande grad av bålen är förlamad, sitter skadan längre ner i ryggen.

Om blockeringen beror på en svullnad i ryggmärgen kan förlamningen vara tillfällig. Om blockeringen däremot beror på ett brott blir förlamningen bestående.

 
 

Sidan kräver att din Webläsare klarar av att läsa java-script, Flash samt att den ser sidor där skikt använts. Internet Explorer version 5.0 och senare fungerar alldeles utmärkt.
Startsidan Vad innebär Personlig  Assistans? Vad är en ryggmärgsskada?
Assistenternas arbetsschema Mer om att jobba hos mig... Introduktion och arbetsträning
Lediga jobb / Sök jobb Här bor jag Länkar
Lite råd om hur man sköter om sin egen assistans
Ideér och projekt i min skalle
Tankar och funderingar satta på pränt
© Pasi Talikka 2003