Assistenternas löner

Som "egen" kan du nu troligtvis höja dina assistenters löner rätt avsevärt. Speciellt om du tidigare hade en privat firma som administrerade din assistans. Vilken lönenivå du kan lägga dig på måste du dock själv prova dig fram till. Tyvärr så är det ju så att assistansersättningen inte tillåter speciellt vidlyftiga löner ändå. 205 kr per assistanstimma ska räcka till allt.

Vad innefattar då ordet allt?

Jo, för det första ska pengarna räcka till assistenternas timlöner, för det andra semesterersättningen på 12 %, för det tredje OB ersättningen, för det fjärde arbetsgivaravgiften och för det femte försäkringarna (mer om dem i avdelningen Försäkringar). Vissa dagar går minus medan andra går plus. Storhelger är speciellt "dyra" och då går åtminstone jag ca 80 kronor minus varje assistanstimme. Då gäller det att man inte har lagt sig på en alldeles för hög lönenivå så att det är ebb i kassan när lönerna ska ut. Ha alltid en buffert för oförutsedda utgifter!

Det är också viktigt att man har väl utarbetade lönerutiner. Att få lönen i tid är väl nåt alla uppskattar. För min del så sköter jag som sagt allt med min hemgjorda tim- och löneredovisningsmall. Eftersom jag kontinuerligt för in när och hur mycket varje assistent arbetar så är allt klart direkt vid månadens slut. En snabb koll att allt är rätt ifyllt och sen är det bara att skriva ut både timlistor och lönespecifikationer. De anställda kan få ut lönespecifikationen redan i början av månaden om de vill men de flesta har ändå valt att få den i samband med löneutbetalningen den 25:e varje månad.

Efterskottslön eller förskottslön?

Eftersom försäkringskassan betalar ut assistansersättningen 1 månad i förväg så skulle man i praktiken faktiskt kunna ge sk. förskottslön. Det är dock ett par nackdelar med det systemet. Den största är väl att assistenterna inte har en lön som väntar den dag de väljer att sluta. Andra nackdelar är rent bokföringsmässiga. Eftersom du betalar ut vissa dagars lön i förskott, innan assistenterna faktiskt jobbat, så blir det alltid en massa justeringar i efterhand (återbetalningar och tilläggsbetalningar). Jag frågade mina assistenter hur de ville ha det och alla utom en ville ha efterskottslön. En föredrog förskottslön och eftersom det trots allt inte innebär några större problem så är det ok för mig. Justeringar i efterhand blir det dock i stort sett varje månad men så länge det bara är en så går det an...

Navigera vidare...

Själva beslutet... Assistenternas löner
Innan du börjar Försäkringar
Sätt igång! Alla blanketter
Timredovisningen till FK Övrigt
Inbetalning av skatter Gratis hemsida?
Årsdeklarationen  


 
 

Sidan kräver att din Webläsare klarar av att läsa java-script, Flash samt att den ser sidor där skikt använts. Internet Explorer version 5.0 och senare fungerar alldeles utmärkt.
Lite råd om hur man sköter om sin egen assistans
Ideér och projekt i min skalle
Tankar och funderingar satta på pränt
Startsidan Vad innebär Personlig  Assistans? Vad är en ryggmärgsskada?
Assistenternas arbetsschema Mer om att jobba hos mig... Introduktion och arbetsträning
Lediga jobb / Sök jobb Här bor jag ... Länkar
© Pasi Talikka 2003