Redovisning och inbetalning av skatter och arbetsgivaravgiften.

Skattemyndigheterna vill varje månad ha in både arbetsgivaravgiften och den skatt som dina assistenter ska betala. Dessutom vill de ha in ett papper (skattedeklarationen) där du redovisar exakt hur mycket dina assistenter tjänat. På skattedeklarationen redovisar du även arbetsgivaravgiften du ska betala. Själva deklarationsblanketten postas till dig ca 3 veckor innan deklarationsdax som är omkring den 12:e-16:e månaden efter den aktúella redovisningsmånaden. M.a.o. så ska juli månads skatter och arbetsgivaravgift betalas i augusti. Inbetalningen görs till ditt personliga skattekonto som du får i samband med att du registrerar dig som arbetsgivare.

Hur mycket ska man då betala?

Det du ska betala är alltså dina assistenters inkomstskatter och arbetsgivaravgiften. Den ligger f.n. på 32,82 %. Det innebär i klartext att du ska betala 32,82 % skatt på det som dina anställda tjänar i bruttolön. För att åskådliggöra det hela så ger jag här ett litet räkneexempel:

Om dina anställda under en månad tjänat 50000 kronor i bruttolön och i snitt betalat 29 % i skatt så blir din inbetalning till skattemyndigheterna:


Assistenternas skatt: 0,29 x 50000 = 14500 kronor
Arbetsgivaravgift : 0,3282 x 50000 = 16410 kronor

Totalt: 30910 - 2500 (en "rabatt" på arb.givaravguften som f.n. ligger på 5 % av bruttolönen) = 28 410 kronor


Inte speciellt svår matematik och den bli ännu enklare ifall man låter färdiga tim- och löneredovisningsmallar sköta det hela.

Fotnot: Skattemyndigheterna är väldigt snara med att bötfälla ifall man är sen med pengarna eller skattedeklarationen. 1000 kronor blir det om man är försenad med antingen det ena eller det andra. Lyckas man bli försenad med både inbetalning och deklaration så blir det 2000 kronor. Ocker!

Navigera vidare...

Själva beslutet... Assistenternas löner
Innan du börjar Försäkringar
Sätt igång! Alla blanketter
Timredovisningen till FK Övrigt
Inbetalning av skatter Gratis hemsida?
Årsdeklarationen


 
 

Sidan kräver att din Webläsare klarar av att läsa java-script, Flash samt att den ser sidor där skikt använts. Internet Explorer version 5.0 och senare fungerar alldeles utmärkt.
Lite råd om hur man sköter om sin egen assistans
Ideér och projekt i min skalle
Tankar och funderingar satta på pränt
Startsidan Vad innebär Personlig  Assistans? Vad är en ryggmärgsskada?
Assistenternas arbetsschema Mer om att jobba hos mig... Introduktion och arbetsträning
Lediga jobb / Sök jobb Här bor jag ... Länkar
© Pasi Talikka 2003