Sätt i gång!


När du beslutat dig så är det bara att sätta igång att organisera och förbereda. Här följer en uppräkning av allt som behöver göras inför datumet då du officiellt står som administratör för din egen assistans.

1/ Säg upp kontraktet med din nuvarande assistanssamordnare.
(om du aldrig tidigare haft Personlig Assistans så kan du bortse från denna punkt och gå till nästa istället)

Läs igenom ditt kontrakt och se vad det står. Det vanliga är att man har 3 månaders uppsägningstid och att uppsägningen ska ske skriftligt. Om du är osäker på hur du ska formulera dig i brevet så går det bra med några få ord om att du inte längre är intresserade av deras hjälp och att uppsägningstiden börjar med omedelbar verkan. Exakt datum för övertagandet kan också vara bra att skriva ut så inga missförstånd uppstår.

2/ Registrera dig som arbetsgivare hos skattemyndigheterna (RSV).

En vanlig missuppfattning är att man behöver ha företag och F-skattsedel för att sköta sin egen assistans. Det är fel! Du behöver endast registrera dig som arbetsgivare eftersom assistansersättningen är skattebefriad. Du kommer dock inte helt undan skatteåligganden. Eftersom du är arbetsgivare så betalar du arbetsgivaravgift procentuellt på det dina anställda tjänar och dessutom åligger det dig att samla in de skatter som de (assistenterna) ska betala. Både arbetsgivaravgiften och de anställdas skatter betalar du in på det skattekonto du tilldelas när du registrerar dig. Ring dem så skickar de blanketter.

3/ Teckna försäkringar för dina anställda.


Du kan antingen teckna kollektivavtal med Facket eller ordna försäkringarna via Fora. Det spelar ingen roll då de är precis lika försäkrings- och trygghetsmässigt. Hör med dina anställda vad som är viktigt för dem. Själv har jag valt att teckna mina försäkringar via Fora eftersom jag har rätt dåliga erfarenheter av hur Facket blandar sig i hur mycket man får arbeta. Det är jättebra att det finns lagar som förhindrar utnyttjande av folk men när en människa under en kort period själv vill jobba lite extra så tycker jag det är deras ensak. Höll dessutom på att bli utan hjälp under några dagar för några år sedan då en av mina assistenter helt plötsligt inte fick jobba. Han hade visst uppnått någon "facklig gräns" och då handlade det inte om några extrema timantal heller utan typ 190 h/månaden i ett par månader - självvalt eftersom han ville ha lite extra ledigt senare på året.

Missförstå mig inte nu, jag tycker Facket är bra och jag står för det mesta Facket kämpar för. Jag följer alla lagar och avtalen jag har med mina assistenter ligger klart över vad facket förordar. Det är deras inskränkningar på den personliga friheten jag vänder mig mot. Jag tvingar ingen att jobba mer än han/hon vill men om han/hon själv vill jobba mycket så måste han/hon få göra det. Shoot me for my opinion!

4/ Teckna avtal med kommunen.

När du bedriver Personlig Assistans i egen regi så åligger det kommunen att betala sjuklön för dina assistenter då de är sjuka. Du betalar endast lön för ersättaren. Du måste dock ha det svart på vitt annars får du betala
själv. Kommunen behöver därför av förklarliga skäl veta dina assistenters namn, personnummer, lön, kontonummer och kontaktuppgifter.

Fotnot:
I vanliga fall betalar företag sjuklön i 2 veckor innan Försäkringskassan tar över. Om ni minns så var det ett himla rabalder om detta våren 2003 när regeringen föreslog en förlängning till 3 veckor. Av det blev det dock intet.

5/ Utforma ett eget system för tim- och löneredovisningen.

Som arbetsgivare för dina assistenter så är det du och ingen annan som ansvarar för att timmarna redovisas korrekt till Försäkringskassan så att du får de pengar du är berättigad till. FK har färdiga mallar för detta men om du vill utforma en egen så brukar det gå bra såvida den åskådligt visar begärda uppgifter.

Själv har jag utarbetat en egen Excelmall som sammanlänkar timredovisningen med löne- och skatteredovisningen. Det räcker med att jag endast fyller i assistenternas arbetade timmar och skatt (efter skattetabeller) för att mallen automatiskt ska räkna ut vad respektive assistent ska få ut i lön. En färdig timlista samt en lönespecifikation tillverkas. Det är bara är att skriva ut. Dessutom räknar den ut vad man ska betala totalt i skatt, arbetsgivaravgift och försäkringspremier. Excelmallen kräver dock en del modifikationer vid varje månadsskifte och det tar ca 20 minuter varje gång. Du kan ladda hem min Excelmall här.
Jag har lagt till några gula inforutor som eg. inte hör dit och som det bara är att radera bort när du fått kläm på allt. Har du frågor om hur mallen funkar så kan du maila mig på pasi@finfint.com.

Tack Roger
för ovärderlig hjälp med kodningen!

6/ Utforma ett anställningsavtal.

Det finns väl ingen exakt mall på hur ett anställningsavtal ska se ut men det bör innehålla vissa uppgifter såsom anställningsform, uppsägningstid, info om försäkringar mm. Den anställde skall ha skrivit under ett avtal innan han/hon arbetar första gången. Utan den gäller inga försäkringar. På TCO:s hemsida kan du läsa lite mer om anställningsavtal. Hur avtalet mellan mig och mina anställda ser kan du se här.

7/ Utarbeta nyanställningsrutiner.

Det händer ju att assistenter slutar och då är det viktigt att man har utarbetade rutiner för hur man ska gå tillväga för att snabbt hitta en ersättare. Det finns olika vägar men det vanligaste och troligtvis billigaste och bästa är väl att man annonserar i Platsjournalen. Då syns man över hela landet både i papperstidningen och på nätet. En annons i platsjournalen utesluter dock inte att man lägger ut "trådar" på annat håll. Jag har hittat och anställt assistenter genom att annonsera i grannskapet och även genom att jag endast spridit ordet,
att jag har en plats ledig, bland vänner och bekanta . Konventionella annonser i tidningar är dock på tok för dyrt. De enda som har råd med det är stora assistansfirmor som skor sig på "vår" bekostnad:-).

Hur ska en attraktiv platsannons då se ut? Ja inte vet jag men jag vet att det är bra att ha en "grovmall" i beredskap ifall man helt plötsligt behöver nyanställa. Det enda jag kan göra är att visa upp en av mina gamla annonser som "lockade" 28 sökanden. Kanske den kan vara till lite hjälp? Här är den.

8/ Schemaläggning

Om du redan har assistenter så har du antagligen redan ett fungerande schema. Skillnaden bli då bara att det nu blir du som måste se till att allt funkar. Planering av ledigheter och semestrar, arbetspassbyten, kopiering och distribution av nya scheman - allt måste du fixa. Låter det jobbigt? Ingen fara, använd dig gärna av mina mallar här nedan för att utforma dina egna, personliga scheman. Mina assistenter arbetar efter ett rullande 4-veckorsschema året om. Förutom 4-veckorsschemat så ger jag dem även 3 gånger per år ett 4-månadersschema så att det blir lättare att planera ledigheter och annat.

4-veckorsschemat 4-månadersschemat


9/ Öppna ett bank- eller postgirokonto för assistansen.

Det kan vara bra att ha ett separat konto för assistanspengarna. Bl.a. för att de inte ska blandas ihop med dina egna vid deklarationen. Eftersom försäkringskassan betalar ut assistansersättningen en månad i förskott så innebär det att den som har många assistanstimmar kan ha mer än 100 000 kronor på kontot för jämnan. Mer än 100 000 kronor i tillgångar påverkar bl.a. bostadsbidraget. Då är det bra ifall assistanspengarna är separerade från ens privata.

10/ Meddela Försäkringskassan att och när du tänker ta över.

När du är helt säker på att du tänker köra din assistans i egen regi så kan du meddela Försäkringskassan detta. Förutom att de behöver få veta vilket kontonummer de ska skicka assistanspengarna till så vill de även ha en del annan information:

- Kopior på anställningsavtalen mellan dig och dina assistenter.
- Kopia på den timrapport du tänker använda. Den ska godkännas av FK innan du kan använda den.
- Kopia på arbetsgivarregistreringen
- Kopia på uppsägningen av avtalet med din
"gamla" assistanssamordnare.

Hör med din lokala Försäkringskassa ifall det är något mer de behöver veta än det jag nämnt. För mig räckte det i alla fall. En sak du inte behöver berätta för dem är dina assistenters löner. Det är en sak mellan dig och dina assistenter - ingen annan. Ett undantag finns dock och det är ifall du har förhöjd timersättning. Då behöver du redovisa allt.

Nu tror jag nog att det mesta är "täckt" av det du behöver förbereda innan "ruljangsen" sätter igång. Mer om de månatliga, löpande bestyren hittar du bland länkarna här nedanför.

Navigera vidare...

Själva beslutet... Assistenternas löner
Innan du börjar Försäkringar
Sätt igång! Alla blanketter
Timredovisningen till FK Övrigt
Inbetalning av skatter Gratis hemsida?
Årsdeklarationen  

 

 
 

Sidan kräver att din Webläsare klarar av att läsa java-script, Flash samt att den ser sidor där skikt använts. Internet Explorer version 5.0 och senare fungerar alldeles utmärkt.
Lite råd om hur man sköter om sin egen assistans
Ideér och projekt i min skalle
Tankar och funderingar satta på pränt
Startsidan Vad innebär Personlig  Assistans? Vad är en ryggmärgsskada?
Assistenternas arbetsschema Mer om att jobba hos mig... Introduktion och arbetsträning
Lediga jobb / Sök jobb Här bor jag ... Länkar
© Pasi Talikka 2003